Husstandsvindmølle – Kan det betale sig købe en vindmølle privat?

Et mål for den danske regering har i lang tid været at blive mere selvforsyndende med energi. I denne sammenhæng har vindmøller været et af de primære fokus områder. Husstandsvindmøllerne kan være med til at øge den samlede el vi selv producerer i Danmark og så kan du spare noget på din elregning på længere sigt.

Hvor lang tid går der før en husstandsvindmølle har tjent sig selv ind igen?

Dette afhænger selvfølgelig af hvilken type du køber og hvor meget vind der er hvor din mølle kommer til at stå. En tommelfingerregel siger en husstandsvindmølle er tjent ind igen efter 10 år. Antallet af år afhænger dog meget om dine egne forhold, hvilken mølle der opstilles osv.

Hvilke regler gør sig gældende for husstandsvindmøller?

I de enkelte kommuner er der forskellige regler omkring husstandsvindmøller. Det er f.eks. ikke alle steder at det er lovligt at opstille en vindmølle. Samtidig er der en del generelle krav der skal være opfyldt.

  • En husstandsvindmølle må maks. være 25 meter høj
  • Roterdiameter må ikke være mere end 13 meter
  • Vindmøllen må ikke kunne yde mere end 25kW
  • Møllen skal være typegodkendt af Energistyrelsen
  • Før du kan opstille en mølle skal du have et certifikat fra Energistyrelsen

Hvad sker der hvis jeg producere mere strøm end jeg selv bruger?

I dag forholder det sig således at du kan få din elmåler til at løbe beaglens hvis din vindmølle producerer mere strøm end du selv bruger. Du får dog kun omkring 60 øre pr kw t i modsætning til de 2 kr. du skal betale når du køber strøm.

Er der økonomi i at købe en husstandsvindmølle?

Det kommer meget høj grad an på hvordan vindforholdene er om din vindmølle vil være rentabel. I regnestykket skal også tages med hvor meget strøm du selv bruger da du jo så kan spare helt op til 2 kr pr kw/t. De fleste fraråder i dag at man køber en vindmølle udelukkende for økonomiens skyld da det er ganske dyrt at købe en mølle og at få den opstillet. En brugt mølle kunne også være en mulighed så ligger prisen på en godkendt 11KW Gaia mølle omkring 200.000,-.

Personligt ville jeg helt klart overveje at købe en vindmølle hvis jeg boede et sted hvor der var mulighed for det. Der er bare et eller andet ved at være 100% selvforsynde med el der tiltaler mig rigtig meget. Samtidig vil energipriserne højst sandsynligt ikke andet end stige de næste mange år, fortjenesten vil derved også stige løbende.

Speak Your Mind

*