Kina der er verdens største udleder af drivhusgas satser på grønenergi

Kina er den nation der udleder mest drivhusgas, nu vil de gerne slippe af med titlen som den mest forurenende nation i verden. De to primære indsatsområder for Kina er vind og vandenergi (i form af dæmninger).

Dette kæmpe land står over for nogle rigtig store energimæssige udfordringer. Det stigende befolkningstal samt en dårlig infrastruktur især i landområder, gør det ekstremt udfordrende.

Hvilke planer har Kina for fremtiden?

Kina planlægger at inden år 2020 vil over 15% af deres samlede energiforbrug være dækket af ikke-fossile brændstoffer. Den største mængde energi vil komme fra Kinas kæmpedæmninger og på anden pladsen kommer vindenergi. Hele 36 vindmøller opføres hver eneste dag, året rundt –og denne tindens er stigende.

Med hensyn til konstruktion af flere dæmninger står Kina dog snarest med et uløseligt problem. Mere 80% af vandressourcerne er allerede udnyttet og Kina er derfor nød til at se på andre løsninger, for at kunne dække deres enorme energibehov.

Kina satser også i stor stil på solenergi

Der kan ikke længere være tvivl om at Kina tager satsningen på grønenergi seriøst. Man ser jævnligt kæmpe investeringer, investeringer der får et land som Danmark til at blegne. De seneste år er det bl.a. ørkenen i  nordvestlige del af regionen Gansu kaldet Jiuquan, der har fået en bunke pengene.

Hver år poster Kineserne mere end 40 milliarder kroner i bygningen af vindmøller og solcelleanlæg. De 40 milliarder er vel og mærke kun de penge der er sat til udvikling i ørkenområdet kaldet Jiuquan.

Inden år 2030 mener Wu Shengxue (director of Jiuquan’s reform and development department) at halvdelen af Kinas energi vil komme fra alternative energikilder.

Det kan dog ikke være tvivl om at udfordringen langt fra er løst. For første gang kommer Kina i år til at stå for afbrændingen af over halvdelen af alt kul på verdensplan.

Grønne statslige reguleringer er vejen frem – Det skal ikke være attraktivt at investere i kul og gas

Et klart politisk signal skal sendes således at investorer sætter deres penge i grønne alternativer og ikke i kul siger Yang Fuqiang, Senior Advisor on Climate and Energy.

Jeg kunne ikke være mere enig.  Så vel i Kina som herhjemme er det nødvendigt med afgiftsregulering for begrænse afbrændingen af de fossile brændstoffer. Kina er på vej i den rigtige retning, men langt fra i mål.

At Kina satser så stort på grøn energi bør dog sende et klart signal til de Europæiske (og danske) politikere om at få vedtaget love der gør satsningen på grøn energi endnu mere attraktiv.

 

Skriv en kommentar