Oriental Hornet (Vespa orientali) har to overraskende egenskaber, fotosyntese og elektricitet. Disse to egenskaber gør hvepsen til en yderst effektiv flyvende solcelle. Opdagelsen kan revolutionere måden hvorpå vi i dag får energi fra solen.
Oriental Hornet er et flyvende solbatteri
Overraskende er det selv for Dr. Ishay der har observeret både elektrisk spænding og strøm i hvepsens ydre skelet. Den gule stribe på bagdelen og på dens hoved absorberer solens energi og laver den om til elektricitet. Den har med andre ord en masse små solceller indbygget i kroppen.
Ud over den gule del af kroppen har brune dele også en funktion. De brune dele splitter solstrålerne op, fanger dem og sender refleksionerne frem og tilbage således at elektronerne får mest muligt energi . De elektroner der rammer de gule dele bliver så lavet om til elektricitet gennem et pigment kan kaldet xanthopterin
Hvepsen kan lave fotosyntese
De fleste kender begrebet fotosyntese fra planter der høster solens energi. Forskere har igennem lang tid forsøgt at efterligne denne proces, men med begrænsede resultater. Med opdagelsen af Oriental Hornets egenskaber har forskerne nu fået et nyt perspektiv på hvordan en effektiv fotosyntese kan opnås.
Ud over at hvepsen kan optage og omdanne solens energi effektivt har den også en anden unik egenskab, den er super god til at køle sig selv ned. Faktisk formår den at holde sig kold på de varmeste tidspunkter af dagen, vel og mærke samtidig med at det er her den arbejder mest.
At kopiere hvepsen er ingen let opgave
Der har været lavet forsøg med pigmentet xanthopterin for at se kan bruges til solcelleanlæg. Disse forsøg var med begrænset succes, men viste at pigmentet rent faktisk generere elektricitet fra sollyset.
Forskere arbejder stadig, ud fra hvepsens optimale konstruktion, på løsninger der kan gøre optagelsen af solens energi mere effektiv. Den Orientalske Hornet er i øjeblikket det eneste dyr (der er fundet) som har denne enestående egenskab.