Vedvarende energi fra langsomme havstrømme

Bølgeenergi har i de senere år fået mere fokus. Dette skyldes både ønsket fra befolkninger og derved regeringer om at skifte over til vedvarende energi. Samtidig har bølgeenergi den åbenlyse fordel at der ikke er så store problemer med egnede placeringer som er tilfældet med vindmøllerne.

Et af de firmaer der arbejder på at gøre bølgeenergi rentabelt er en gruppe fra University of Michigan.

Hvad gør VIVACE projektet fra University of Michigan unikt?

Projektet som der arbejdes på kaldes VIVACE og fordelen ved denne teknologi er at den kan udnytte de havstrømme der bevæger sig langsommere end ca. 3km i timen. Langt de fleste havstrømme i verden bevæger sig nemlig langsommere end 3 km i timen.

Normalt vil en turbine skulle bruge hastigheder fra 8 til 10 km i timen for at kunne fungere. Dette problem løser VIVACE eftersigende, men som med så mange andre af disse bølgeenergiprojekter er det stadig kun på forsøgs basis.

Hvordan kan man omdanne de langsomme havstrømme til energi?

Hvis man ser på en hval eller andre havdyr kommer de mange frem ved at skabe en strømhvirvel som de kan skubbe sig selv videre fra. Det er præcis denne teknik at Michael Bernitsas fra University of Michigan og hans kollegaer tager udgangspunkt i med VIVACE.

VIVACE fungere ved at cylindere bevæger sig op og ned i vandet i takt med strømningerne. Når vandet rammer opstår der strømhvirvler der skubber cylinderne både op og ned. De vibrationer og strømhvirvler som VIVACE skaber gør konstruktionen meget effektiv. Hele 10 gange mere energi kan VIVACE skabe en end tidevandsturbine ville kunne gøre under samme forhold.

Hvor meget vil strøm fra VIVACE koste?

Selvom der er langt fra prototyper og til reel produktion ser projektet ganske lovende ud, da prisen for strøm vil ligge på samme niveau som vindenergi gør det i øjeblikket.

Dette skal selvfølgelig tages med et gran salt da det er forskernes egne tal, men det er unægtelig et faktum at prisen på ny teknologi hurtigt falder når det først kommer på markedet. Du kan lære mere om VIVACE projektet i videoen herunder.

Dette er klart et af de spændende mere projekter der udnytter havstrømmene grundet den prisen, skalerbarheden og den er placeringen på havbunden.

Skriv en kommentar