Pelamis Wave Power er firmaet der har udviklet og designet Pelamis Wave Energy Converter. Kort fortalt en teknologi der omdanner havets bølger til energi. Firmaet blev etableret i 1998 så når det kommer til vedvarende energi må de siges at have mange år på bagen.
Hvad er Pelamis Wave Energy Converter?
Pelamis Wave Energy Converter er obygget af seks sektioner der bøjer i takt med bølgerne. Det er denne bevægelse der generer elektriciteten. Pelamis (der er navnet på en havslange) er forankret til havbunden og leverer strømmen ind til kysten gennem 2 kabler.
Pelamis bygget således at den skulle kunne holde til selv de største stormvejr. Når der skal laves vedligehold trækkes hele konstruktionen ind til sikre forhold ved land.
Den første model kunne producere 750 kW og var 120 meter lang. Dette var den første off shore bølgeenergi-teknologi nogensinde blev tilsluttet el nettet.
Siden da har Pelamis udviklet større og bedre modeller. Senest Pelamis P2 der er hele 180 meter lang og vejer omkring 1350 tons.
Hvor bliver Pelamis Wave Energy Converter rent faktisk brugt?
Pelamis Wave Energy Converter bliver testet forskellige steder i verden. De forskellig projekter er kun test fasen, men nærmer sig hastigst en reel mulighed for at købe sig til grøn energi fra bølgerne.
Der er nu planer om at bygge anlæg i Orkney og der er givet tilladelse fra Crown Estate (indirekte Englands regering) til at opsætte et 50MW anlæg.
Et svensk energiselskab har også vist interesse i Pelamis Wave Energy Converter og planlægger at få et 10MW anlæg sat op syd øst for Shetland
Hvordan ser fremtiden ud for bølgeenergi?
Med selskaber som Pelamis Wave Energy bliver det stille og roligt bevist at de store energimængder i have kan bruges. Det er succesfulde projekter som disse der for endnu flere firmaer til at investerer tid og penge i bølgeenergi.
Med til historien hører dog også at det stadig er dyrere at investere i bølgeenergi end i f.eks. vindenergi. Pelamis regner med at priserne på anlæggene vil falde drastisk over de kommende år, ligesom vi har set med vindmøllerne.
Og der er et stort potentiale i energi fra bølgerne. Eksperter estimerer at op til 10% af verdens samlede energiforbrug kan dækkes af bølgeenergi.