Varmepumpe luft til vand – Hvor meget kan jeg spare?

Skal du til at skifte dit gamle olie eller gasfyr kan spare en hel del penge ved at vælge en luft til vand varmepumpe. Et luft til vand anlæg er også et rigtig godt alternativ til et jordvarme anlæg og en oplagt muligt for dem der ikke har plads til jordvarme.

Hvornår er luft til vand varmepumpe en god ide?

Du kan både bruge luft til vand som opvarmning af rum og varmt brugsvand. Det er altså en god løsning for alle der skal til at skifte deres gamle olie eller gasfyr. En varmepumpe er især et godt valg hvis du vandgulvvarme.

Er der fjernvarme i det område hvor du bor vil en varmepumpe baseret op luft til vand ikke kunne betale sig. Fjernvarme er generelt den mest økonomiske og miljøvenlige form for opvarmning i øjeblikket og derfor er der også tilslutningspligt de fleste steder hvor fjernvarme er tilgængeligt.

Hvad ligger der rent teknisk bag en luft til vand varmepumpe?

Princippet er i bund og grund det samme som i et køleskab. Varmepumpen der er placeret udenfor trækker luften gennem en varmeveksler og derved overføres varmen fra luften til et kølemiddel. Efterfølgende sørger en kompressor for at hæve trykket hvilket resultere i at temperaturen i kølemiddelet hæves.

Det opvarmede kølemiddel ledes gennem rør ind i varmtvandsbeholderen og opvarmer derved vandet.

Selvom en luft til vand pumpe ikke giver helt den samme besparelse som et jordvarme anlæg vejer andre fordele op for dette. F.eks. skal du ikke have gravet hele haven op da varmepumpen er monteret i en boks udenfor der er ca. 1.5×1.5 meter.

Hvor meget koster et luft til vand anlæg?

Det er to omkostninger forbundet med en varmepumpe luft til vand. Dels etableringsomkostningerne på 60.000 – 100.000,- og det løbende elforbrug til varmepumpen. Elforbruget ligger dog forholdsvis lavt hvis det ses i forhold til at et typisk anlæg leverer 3 gange den energi det forbruger.

For at regnestykket giver mening skal det hele ses i forhold til hvad det ville koste at have et olie eller gasfyr leverer den tilsvarende mængde varme. Med et luft til vand anlæg vil prisen ca. ligge på det halve – typisk taler man altså om en tilbagebetalingstid på 5-8år for det omtalte varmepumpeanlæg.

Er en luft til vand varmepumpe en god ide for mig?

Det er en række ting der skal være opfyldt for at et luft til vand varmepumpe vil være en god ide. Dit hus skal være forholdsvis godt isoleret, du skal have olie eller gasfyr på nuværende tidspunkt og kunne leve med lidt støj fra varmepumpen (afhænger i høj grad at type og model).

Lever du op til de opstillede kriterier er en luft til vand varmepumpe absolut værd at se nærmere på. Din varmeregning kan blive halveret, du skal ikke tænke på få leveret olie, god driftsikkerhed og hurtig tilbagebetalingstid gør et varmepumpe anlæg til en rigtig god løsning for mange.

Speak Your Mind

*